Yavru Köpek Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Yavru köpek sahiplenmek başlarda çok eğlenceli ve sevgi dolu gelse de ilerleyen süreçlerde zorlayıcı etkenleri de beraberinde getirebilmektedir.

Yavru köpeklerin tatlı ve güzel yaşamlarının ilk ve kuşkusuz en önemli dönemlerinde bakımlarının nasıl yapıldığı çok büyük önem taşır.

Köpeklerin nasıl bir eğitim gördükleri veya görecekleri, ne kadar ve nasıl ilgi gördükleri yaşamlarının ilerleyen süreçlerde ne kadar mutlu, sağlıklı ve iyi birer köpek olacaklarını belirler.

Yavru köpek sahiplenen bir çok kişi gibi siz de bloğumuzdaki bu yazıyı okuyarak yavru köpek nasıl beslenir, nasıl yıkanır, nasıl eğitilir, bakımları nasıl yapılır gibi önemli soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Yavru köpek bakımında nelere dikkat edilmeli gibi tüm başlıklara da blogumuzda ki bu kategorilerden ulaşmanız mümkündür. 

Yavru Köpeklerin Genel Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru köpeklerin yıkanması, beslenmesi, uyku düzenleri, tırnak bakımları, iyi ve kaliteli mama seçimleri, uygun yerlerde dolaştırılmaları ve sosyalleştirmeleri genel bakımlarının en kapsamlı süreçlerini oluşturur. Bu dönemde yavru köpeklerin sağlıklı büyümeleri ve canlarını acıtacak her türlü etmenin yaşadıkları yerden arındırılması çok önemlidir. 

Yavru Köpek Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli? konusunda detaylı bir blog okumak üzeresiniz, hazırsanız başlıyoruz.

İlk olarak tırnaklarının düzenli aralıklarla kesilmesi hareket yeteneklerinin artması ve işlevsel olarak kullanmaları bakımından gereklidir. Bunun haricinde kulak bakımları düzenli olarak yapılmalı ve kulakları kirden arındırılmalıdır.

Tüylerinin bakımı ise hem güzel görünmeleri hem de sağlıklı büyümeleri için büyük önem arz eder. Haftada 2-3 kez güzel bir şekilde taranmaları ölü tüylerden arındırılmalarını, tüylerinin sağlıklı bir şekilde büyümesini mümkün kılar. Bu bakımdan onların sağlığına en uygun fırça ve ürünlerin seçimi de son derece büyük bir dikkat gerektirmektedir. Bu süreçte onlar için acısız ve eğlenceli olabilecek bakım rutinlerinin oluşturulması hem temizliğe alışmalarında hem de bu süreçleri benimsemelerinde önemli etkenlerdir.

Köpek bakımı ile alakalı sizler için seçtiğimiz bazı ürünleri inceleyip ayrıca fikir sahibi olabilirsiniz.

 

Bunların yanında yavru köpeklerin ağız ve diş sağlıklarının tam ve doğru bir gelişim için dikkatli bir şekilde izlenmesi gereklidir. Çünkü yaşamları boyunca onları etkileyecek en önemli şeylerden biri budur. Ödül mamaları bu noktada ağız bakımlarının yapılmasını kolaylaştırabilir. Burada başvurulabilecek araçlar diş temizleme jelleri, yavru köpekler için yapılan diş fırçaları ve diş temizleme mendilleri ve genel itibari ile onlara özel üretilen diş bakım setleri olabilir. 

Yavru Köpekler Nasıl Eğitilir? 

 

Yavru köpeklerin eğitimi sahiplenmenin ilk gününden itibaren başlar ve bundan sonraki her gün de hassas bir şekilde devam eder. Yavru köpekler sevgiye ve ilgiye muhtaç olduklarından dolayı onlara kesinlikle negatif bir şekilde yaklaşılmamalı ve daima sevgi sevgi gösterilerek eğitilmelidir. Bu onların büyüme çağında ve sonraki evrelerinde tüm hayatını etkileyecek en temel unsurlardan biridir.

 

Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir? 

 

Yavru köpek sahiplenenlerin akıllarında dolaşan en önemli sorulardan biri “yavru köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir?” olmaktadır. Bunların en temel ve doğal ihtiyaçları olduğundan dolayı hassas bir şekilde ilgilenilmesi gereken bir konudur. Belirlediğiniz bir alanı tuvalet olarak kullanmasını istiyorsanız bu alanın minik dostunuz tarafından kolayca anlaşılabilir olacağından emin olmalısınız. Tuvalet ihtiyacı olduğunu fark ettiğinizde onu alana götürmeli, sabırla beklemeli ve tuvaletini yaptıktan sonra ise de isterseniz ödül maması ve yanında bolca sevgi ile dostunuzu ödüllendirmeli ve bu davranışını pekiştirmelisiniz. Bu noktada tuvalet eğitimi verilirken yardımcı olacak tuvalet pedi veya eğitim spreyi gibi ürünleri de kullanabilirsiniz. Minik yavrunuzun büyüklüğünü, beden ölçülerini ve alışkanlıklarını değerlendirerek köpek çişi pedi de kullanabilirsiniz. 

 

Küçük dostumuzun başarılı bir şekilde eğitilmesi için sabırlı ve doğru adımlar atmanız ilerleyen süreçlerde size ve dostunuza büyük faydalar sağlar.

 

Unutmayın ki tuvalet eğitimi verirken yavrunuzun büyüklüğü ve onu ne zaman sahiplendiğiniz de önem arz etmektedir. Eğer yavru değilken ve daha büyük bir şekilde sahiplenme gerçekleştirdiyseniz köpeğiniz bu alışkanlığı kazanırken sizden sabır bekleyecektir. Çünkü sizden önceki durumundaki alışkanlığını değiştirmek kolay olmayacaktır. Bu yüzden sabırlı olmayı sakın unutmayın. 

 

Yavru Köpekler Nasıl Sosyalleştirilir? 

İnsanın en iyi dostu olan köpekler sosyal hayvanlar olduklarından dolayı sosyalleşmeleri de dikkat isteyen bir konudur. Küçüklük dönemlerinde sosyalleşmeleri iyi ve verimli bir şekilde sağlanırsa büyüdükleri zaman da çok daha sağlıklı ve iyi birer dost olabilirler. Tüm hayvan dostları evcil hayvanlarının mutlu sağlıklı ve huzurlu olmasını ister. Bunu sağlamanın en önemli şartlarından biri köpeklerin diğer köpeklerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasını sağlamaktır.

 

Köpekleri iyi bir şekilde sosyalleştirmek onların gelecek dönemlerde korku duymalarını, saldırgan davranışlar göstermelerini ve istenmeyen tutum sergilemelerini önlemiş olacaktır. Bu sayede sağlıklı bir şekilde sosyalleştirilen köpekler hem size hem de diğer tüm canlılara karşı olumlu tutumlar gösterirler.

Sosyalleşme faaliyetine ne kadar erken başlarsa minik dostumuza o kadar fayda sağlar. Ancak sadece iç sosyalleşme değil tüm sosyalleşme sürecini bir bütün olarak ele almak önemlidir.

 

Bunun için yapmanız gerekenleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • İlk olarak onu annesinden ayırmanız için doğru zamanı bekleyin. Bu noktada köpeklerin doğumdan sonraki en az altı haftalık süre boyunca ailesiyle zaman geçirmesi önemlidir.
  • Onlara zaman ayırın. Beraber zaman geçirdikçe onların ihtiyaçlarını da gözlemleme şansı bulacaksınız.
  • Bir diğer nokta ise onu yavaşça çevreye hazırlamak olacaktır. Diğer köpeklerle tanışması çevreyi ve diğer etkenleri tanıması için ona dışarıda zaman ayırın. Bu süreçte onu ve tepkilerini gözlemleyip buna göre aksiyon alabilirsiniz. Ancak onu negatif deneyimlerden korumanız gerekmektedir. Yani onu sosyalleştirmeye daha uygun ortamlar seçerek başlamalısınız.
  • Onu herkese açık, trafiğin ortasında veya çok gürültü bulunan çevrelere sokmaktan kaçının. Özellikle saldırgan köpeklerin bulunabileceği çevrelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Ansızın alacağı bir tepki veya negatif davranış onun atlatması zorlaşan bir korku yaşamasına sebep olabilir.
  • Bu süreçte onun onunla aynı türde ve boyutta köpeklerle tanışması mantıklı bir davranış olacaktır.
  • Son olarak en çok dikkat etmeniz gereken şey çokça sevgi ve sabır göstermektir. Ne olursa olsun onu sakın azarlamayın ve sesinizi yükseltmeyin. Bu size karşı olumsuz bir his beslemesine sebep olacağı gibi çevreye karşı da onu huzursuz yapacaktır.

 

İlgili başlıklara erişebilmek, bu noktada daha çok bilgi sahibi olabilmek için blogumuzu incelemeye devam edebilirsiniz. 

Ö.Y.

————————————————————————————————







Tagged

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir