Mama Değiştirirken Neye Dikkat Etmeliyim

Kedi ve köpek can dostlarımızla alakalı en sık gelen sorulardan biri…

Ben Seçil Yurtseven, hayvan besleme uzmanıyım. Bu yazıyı ele alma sebebim, size teknik bir konuyu basite indirgeyerek can dostlarımızın beslenmesi sırasında mama değişikliklerinde yapılması gereken basit işlemleri anlatmak !

Kedi veya köpeğinizin beslenmesinde, patili dostunuzun tükettiği mamanın içeriğinden ya da kabaca fiyatından artık memnun olmadığınızdan değiştirmek isteyebilirsiniz.Ne zaman mama değiştirmeliyim?

1- Evcil hayvanınızın kuru mamayı tüketirken isteksiz olması, o mamanın aromasını ya da tazeliğini / tadını beğenmediğini gösterir.

Zaten yedikleri bi kuru mama var, bari onu iştahla tüketsinler değil mi?

2- Evcil hayvanınızın tüylerinde öbekleşen – lokal ya da genel bir tüy dökülmesi söz konusu ise, mamayı gözden geçirmek gerekebilir! (Öncesinde stres koşullarına mutlaka bakın, evcil hayvanları strese sokan faktörleri daha önce farklı bir yazımda ele almıştım blogları karıştırıp bakmanızı öneririm.)

3- Evcil dostunuzun süreklilik işgal eden kusma problemi varsa, mide veya bağırsak problemi olabilir. Mamayı değiştirmek sizin için ilk çözüm gibi görünüyor, ancak mutlaka veteriner hekiminize konuyu danışmalısınız..

4- Evcil dostunuzun gelişiminde bir eksiklik varsa, özellikle henüz yetişkin olmamış kedi ve köpeklerde kas – kemik gelişimleri oldukça önemlidir yani bu konu önemli ! Mamanın, evcil hayvanların gelişimini destekleyen tam bir besleme sağlayan mama olm

5- Mamanın fiyatı ! Artık bütçenize uymuyorsa bu, sürdürülebilir bir durum değildir elbette.Mama Değiştirirken Neye Dikkat Etmeliyim

Konuya dönelim, mama değişim süreci önemlidir. Sancılı geçirmemek için bu değişikliği kademeli olarak yapmak en zararsız yöntem olacaktır. Ben 1 haftalık süreci normal buluyorum. Yani, mama değişikliği için eski mamadan karıştırarak kademeli geçiş ile mamayı değiştirmelisiniz. Bunu aşağıda detaylıca anlatacağım.

7 günlük mama değişikliği süreci;

  1. gün eski mamadan %80 yeni mamadan %20 karıştırıp mama kasemize koyarak ilk günü başlatalım. Mutlaka taze suyumuz her zaman evcil dostumuzun ulaşacağı bir noktada olsun.
  2. gün %70 civarında eski mama ve yeni mamadan 30 oranında (bunları göz kararı yapmanız yeterli!
  3. gün %60 eski mamadan koyalım ve gerisi yeni geçtiğimiz mama olsun.
  4. gün artık yarısından fazlası yeni mama olmaya başlayacak, homojen karışım önemli!

Takip eden günlerde de aynı şekilde azaltarak mamayı geçelim ve 7. gün artık tüm mamamız yeni kuru mama olsun !

Buradaki amaç, evcil hayvanımızın mide ve bağırsak florasını alıştırmak ve bozmadan mama geçişi yaşamak.

Dünyanın en iyi mamasına bile (!) geçiş yapıldığında bu işlem uygulanmalı, burada mamanın kalitesi ya da evcil hayvanın mamayı tüketme sorunu değil problem ! Sorun tamamen evcil hayvanların hassas mide ve bağırsakları …Blog yazılarımız pek keyifli, madem bizi instagramda da takip etmeyi unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir